De betaalsector ontwricht door technologie: 6 trends in betalen Publicatie op Marketingfacts

Traditionele banken en creditcardmaatschappijen hebben nog een ferme grip op het betaalverkeer. Moeten ze hun positie in de komende jaren drastisch herzien? Dat zou je wel denken. Dit weekend werd weer eens duidelijk hoe traditioneel de sector werkt: op Goede Vrijdag en op Tweede Paasdag hadden de computers van de banken vrij. Geld overmaken duurde dus extra lang en daar komt pas over drie jaar verandering in. De financiële sector wordt aan alle kanten uitgedaagd door nieuwe spelers en nieuwe technologie. Dit zijn de zes belangrijkste trends.

We zijn al gewend dat nieuwe initiatieven in korte tijd markten kunnen ontwrichten. Organisaties als Uber, Airbnb, Facebook en Alibaba zorgen voor grote disruptie in markten zonder dat ze geïnvesteerd hebben in taxi’s, vastgoed, contentcreatie of producten. Wat hebben ze gemeen? Het zijn IT-bedrijven pur sang, brengen gebruikers op hun platform bij elkaar en groeien exponentieel.

Hetzelfde staat in de betaalsector te gebeuren: de eerste tekenen zijn er al. De Danske Bank lanceerde in mei 2013 zijn MobilePay om “betalen net zo makkelijk te maken als het versturen van tekstberichten.” Op de eerste dag werd de app 25.000 gedownload, na vier maanden had de app 500.000 gebruikers en na twee jaar zijn het er al meer dan 2 miljoen. 70 procent van de gebruikers bankiert niet bij de Danske Bank, waarmee MobilePay dus duidelijk een behoefte vervult die huidige banken niet bieden.

Hoe dat zit in Nederland? bunq, “het whatsapp voor betalen”, en Twyp, “betaal je vrienden terwijl je chat”, lijken een gooi te doen naar dezelfde disruptie. Dit zijn de zes trends die banken het hoofd moeten bieden.

1.   Competitie om het bruggenhoofd neemt toe

Betaalverkeer, eens het stuk van de bank waar je weinig van hoorde, is verworden tot het bruggenhoofd van de bankensector. Inmiddels wordt meer dan eenderde van alle online betalingen via de mobiele telefoon gedaan en verloopt meer dan 85 procent van de interacties met de bank via de mobiel-bankierenapp. Dit maakt de app hét platform voor cross-selling van financiële producten en bepalend in de merkbeleving van de bank: het bruggenhoofd.

De competitie om het bruggenhoofd is vorig jaar ook in Nederland echt losgebarsten. Op de valreep van 2015 kwam nieuwkomer bunq, de eerste Nederlandse mobile-only bank, met een nieuwe betaalapp. Dit jaar kwam ING met zijn eigen Twyp (The Way you pay), terwijl ook andere Nederlandse banken hevig investeren in mobiele apps. Met haar compleet eigen naam en vormgeving staat Twyp los van ING, wat snel ontwikkelen op basis van klantfeedback mogelijk maakt. Later mag Nederland ook meer verwachten van niet-bancaire challengers; denk daarbij aan ApplePay, AndroidPay of Samsung Pay. De uitdaging voor de banken is de relatie met de klant te behouden voor de up- of cross-sell.

#financialtrends #fintech

Benieuwd naar de andere 5 trends?

In mijn publicatie op Marketingfacts lees je meer over onder andere de opkomst van internationale payment service providers, de investeringen in blockchaintechnologie en het betalen met biomedische gegevens.

Ga naar Marketingfacts