Design thinking: veranderen? Stap in de schoenen van je klant Publicatie op Emerce

Veranderen moet. Een beroemde uitspraak van leiderschaps- en changegoeroe Tony Robbins (naar een vergelijkbare uitspraak van Einstein) luidt: ‘Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg.’ In een tijd waarin ’s werelds grootste taxiservice (Uber) geen eigen voertuigen bezit, ’s werelds grootste accommodatieservice (Airbnb) geen vastgoed heeft, het grootste mediabedrijf (Facebook) geen content produceert, en ondertussen ook de betaalsector wordt ontwricht door technologie, biedt het verleden bepaald geen betrouwbaar richtsnoer om in de toekomst te kunnen overleven. Maar wat moet je als bedrijf dan wel doen?

Veranderen moet. Maar dat komt helaas niet van nature. Verandering is zelfs voor de meest doorgewinterde professionals ‘eng’, en laat vaak op zich wachten tot er iets écht ingrijpends gebeurt, en het ‘ineens’ te laat is – en de kaas op. In de woorden van de beroemde Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler: ‘We sjokken rond en doen ons ding tot er een meteoriet inslaat.”

Voor impactvolle verandering hoef je je ‘box’ niet uit

Maar waar moet je dan beginnen? Waar haal je de ideeën vandaan om effectief te veranderen? Een nog altijd voorkomend misverstand is dat echt innovatieve ideeën en radicale verandering van ‘buitenaf’ moeten komen. Van bijzondere, ‘creatieve’ mensen die als geen ander in staat zijn om ‘out of the box’ te denken. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, liggen de grootste kansen voor verandering juist ‘inside the box’.

In de inspirerende documentaire De nieuwe wijsheid van Semler van Tegenlicht uit 2015 legt Ricardo Semler onder meer uit hoe we, als mensen én als professionals, niet gewend zijn om te denken aan verandering vanuit onze bestaande kaders. Terwijl de grootste mogelijkheden voor vrijheid en verandering juist binnen dat kader liggen. (Als je geen tijd hebt om de hele docu te bekijken, kijk even paar minuutjes vanaf 17’25’’ en 26’22’’).

 

 

Een voorbeeld dat Semler hiervan geeft is de Samsonite koffer met wieltjes. Al decennialang bestonden er koffers. En het wiel bestaat zelfs al eeuwen. Toch heeft het ontzettend lang geduurd voordat iemand bedacht dat je die twee dingen met elkaar kon combineren tot iets wat ons leven ontzettend veel aangenamer maakt. Zelf heeft Semler een paar vrachtwagens met zand laten aanrukken om op de berg waar hij woont een strandje aan te laten leggen waar de jeugd uit de buurt kan komen spelen en zwemmen. Excentriek misschien. Maar heel impactvol, en dat met minimale middelen.

#Change by design #design thinking

Verder lezen?

In mijn volledige publicatie op Emerce lees je hoe Design Thinking helpt om met een andere bril naar je eigen ‘box’ te kijken en hoe je in drie stappen een frisse blik op je eigen ‘box’ kunt werpen.

Ga naar Emerce