Drie wensen voor een gelukkig Nieuw Marketing Jaar Boardroom Issue

Nog even en het jaar zit er weer op. Tijd voor reflectie op wat is geweest en wat komen gaat. Terugkijkend op 2014 zien we vanuit VODW een duidelijk verbeterd sentiment bij onze opdrachtgevers. Iedereen wil vooruit en het engagement om voor de klant een oprecht verschil te maken is groter dan ooit.

2014 is zonder meer het jaar dat het weer ‘bon ton’ is in de boardrooms om over klanten te praten. En dat is wel een anders geweest helaas. Het besef dat alles begint en eindigt bij de klant is anno 2014 breed gedragen en het is nu aan de marketeers om het momentum te pakken en echte toegevoegde waarde te leveren. Toegevoegde waarde voor de klanten, het eigen bedrijf en als het even kan voor een mooiere en betere wereld. Kortom, marketing zoals ‘het heurt’.

Voor het komende jaar stel ik voor dat de marketingleiders zich richten op drie kernvragen. Mooie vragen om tijdens de kerst onder het genot van een goed glas wijn en een knapperend vuur eens over na te denken.

1. Vragen we aan marketing om ons bedrijf uit de comfort zone te halen?

Als marketing echt outside in is, dan moet marketing er ook echt voor zorgen dat de eigen organisatie wordt geprikkeld, aangejaagd en waar nodig bij de les wordt gehouden. Marketing moet zorgen dat er intern een permanent gevoel van urgentie wordt gecreëerd en dat zelfgenoegzaamheid in de boardroom en op de werkvloer de kop wordt ingedrukt. Dat betekent bijvoorbeeld dat jezelf dus niet in volle tevredenheid mag vergelijken met branchegenoten die het net iets slechter doen, maar alleen met de beste partijen binnen en buiten je branche. Want dat doen uw klanten ook! Het betekent dat marketing signalen uit de maatschappij en uit de voorhoede van haar klantenbestand opvangt en vertaalt naar inzicht en initiatief. En het betekent dat je de organisatie op een positieve manier stimuleert om lef te tonen en net die extra stap te zetten.

2. Verwachten we van onze marketingmensen dat ze echt creërend zijn?

De dagen dat de creativiteit van marketing werd afgemeten aan het aantal prestigieuze reclameprijzen zijn al lang geteld. Echte creativiteit gaat over marketing die nieuwe, relevante en onderscheidende klantoplossingen ziet en ontwikkelt. De marketeer van vandaag is ‘pull’ in plaats van ‘push’. We zien in de praktijk dat dit om een geheel ander profiel marketeers vraagt dan meestal aanwezig is in bedrijven. Meer empatisch, datagedreven, echt conceptueel en met een diepgaand verstand van producten, customer experience, nieuwe technologie en nieuwe business modellen

3. Geven we marketing het vertrouwen en de ruimte om te ondernemen?

Marketing is in de crisisjaren soms te veel een riskmanagement discipline geworden.  Gereduceerde budgetten, de tucht van de compliance officers en angstige KPI gedreven managers zorgen niet bepaald voor klimaat waarin goede ideeën tot wasdom komen. Dit is geen pleidooi om het ouderwetse aanrommelen weer in ere te herstellen maar wel om marketing de ruimte te geven te ondernemen. Om niet elk risico uit te sluiten, maar te leren door te doen, soms te vallen en weer op te staan. Uiteraard kan dit prima op een wijze die fact based en accountable is. Het begint met elke marketeer bij elk initiatief de simpele gewetensvraag te stellen: “zou je je eigen geld er in stoppen?” en eindigt met de vraag: “wat heb je dit jaar echt geleerd?”

Wie wil dit nou niet in 2015?

Een marketingteam in huis dat de hele organisatie op een positief constructieve manier uit de comfortzone haalt en houdt, echt nieuwe toegevoegde waarde kan creëren en vanuit een ondernemersverantwoordelijkheid omgaat met de middelen van de onderneming? En waarom komt het in de praktijk dan zo weinig voor in grote ondernemingen? Het begint met leiderschap dat hiervoor een uitdagende en tegelijkertijd veilige omgeving moet creëren.

#Boardroom Issue