Ooit begonnen als manager sales en daarna diverse management- en directiefuncties bij mooie merken te hebben gehad, werkt Ramon Cohen de Lara inmiddels al bijna vijftien jaar als zelfstandige in het sales en marketing domein. De rode draad in zijn carrière en opdrachten? Focus, flexibiliteit, optimalisatie en resultaatgerichtheid.

Vertel, hoe is het gekomen dat je bent gaan interimmen?

Ik ben begonnen in de sales en heb al vrij snel management- en directiefuncties gekregen bij BMW, Talkline dat verkocht werd aan Debitel en Digitenne dat verkocht werd aan KPN. Bij Talkline en Digitenne brachten de overnemende partijen logischerwijs de MT/boardleden mee en daardoor hield het voor mij daar op. Dat weet je nu eenmaal als je in dergelijke functies werkzaam bent en achteraf voor mij een geluk. Met de financiële regeling die getroffen werd heb ik de luxe gehad om rustig te bezinnen wat mijn volgende stap moest zijn. Van een oud-collega hoorde ik goede verhalen over het werken als interimmer en werd ik steeds enthousiaster. Het combineert veel aspecten die mij aanspreken, zoals projectmatig werken, de afwisseling tussen operatie en strategie en resultaat neerzetten. Het duurde nog geen maand en ik zat voor mijn eerste opdracht bij KPN. KPN vroeg mij om met mijn telecom en Digitenne achtergrond, Mobile TV in de markt te zetten. De opdracht bij KPN om Mobile TV op te zetten, dat bestond nog niet en de smartphone was nog niet uitgevonden, was dan ook een hele mooie, omdat het mijn ervaring met marketing, strategie neerzetten en telecom samenbracht.

En toen had je de smaak te pakken…

Jazeker. Door KPN werd ik gevraagd voor een verlenging en dan in de rol van Manager Strategie. In deze rol kwamen veel aspecten samen waar ik veel energie van kreeg: strategie, business development, marketing en projectmanagement.

In de opdrachten erna heb ik ook altijd op het snijvlak van marketing en sales veel verschillende dingen gedaan. Acquisitie, retentie, ATL en BTL campagnes en altijd met de focus op resultaat. Vraag mij niet om een awareness campagne neer te zetten, enorm belangrijk, maar ik krijg daar geen energie van.  Ik hou ervan te kijken of iets beter kan, of een proces, product of dienst geoptimaliseerd kan worden. Het moet voor mij direct bijdragen aan het behalen van de verkoopdoelstellingen. Dat kan ook niet anders als je resultaatgericht bent.

Hoe kom je aan je opdrachten?

Uit mijn eigen netwerk en ik werk met bureaus samen. De opdrachten bij Remeha, VodafoneZiggo en mijn huidige opdracht bij Essent zakelijk heb ik via VODW.

In deze laatste opdracht komen mijn ‘roots’ samen: sales en optimalisatie. Essent heeft bewust afstand genomen van een aantal kanalen en mij is gevraagd specifiek te kijken in welke kanalen weer nieuw leven geblazen moet en kan worden. Tevens hoe de Sales-organisatie geoptimaliseerd kon worden en de oude bedrijfsresultaten weer behaald konden worden. In deze opdracht ben ik verantwoordelijk voor in- en outbound, resellers, face2face en rental & large account. Gaandeweg bleek dat er meer moest gebeuren. Er bleek bijvoorbeeld veel complexiteit te bestaan in het proces tot resultaat. De interne organisatie is opgedeeld in segmenten, SoHo is bijvoorbeeld samengevoegd bij Consumer omdat een zzp’er zich meestal ‘gedraagt’ als consument. Dat daar de proposities op aangepast moeten zijn begrijp ik, echter bleek de indeling onbedoeld meer een interne focus te hebben dan een commerciële.  Ik vind dat het voor een kanaal niet mag uitmaken in welk segment het zit. Systeemtechnisch, vergoedingen, partnervoorwaarden, het maakt niet uit. Het project ben ik vanuit sales gestart om allignment daarin door te voeren en inmiddels is het project in volle gang en de betrokken afdelingen zoals onder andere legal, procurement, finance, commercie, IT en operations aangehaakt.   

Leuk is dat VODW advies gevraagd werd een marketing- en salesstrategie voor Essent zakelijk (mkb) neer te zetten voor 2018 tot 2020. Ik begon in het kernteam en was zo meteen de oren en ogen voor VODW, omdat ik midden in de organisatie zat. Het advies ligt er inmiddels en nu ben ik bezig de strategie door te voeren.

En wie is Ramon als persoon?

Iemand die zeer resultaatgedreven is en gefocust is op resultaat. Ik ben ook wel eigenwijs, bewandel graag mijn eigen pad. En, haha, soms pakt dat minder goed uit, maar meestal helpt dat juist om die optimaliseringsslag te kunnen maken. Daarbij ben ik flexibel en begrijp gelukkig de politiek in corporate organisaties. De afwisseling van strategie en met je poten in de modder staan, geeft mij energie. En ik vind het leuk om op alle niveaus te schakelen. Functie, niveau, het maakt me niet zo uit. Het is interessant om vanuit de inhoud te praten met allerlei soorten mensen.

Heb je nog een tip voor andere freelancers?

Maak vooral duidelijke afspraken over wat je opdracht inhoudt en wat de opdrachtgever van je verwacht. Creëer voor jezelf ruimte om dingen naar je toe te kunnen trekken. En wacht niet tot de opdrachtgever je iets vraagt, maar toon initiatief en vind je eigen weg. Ofwel, ontlast de opdrachtgever.