'The paradox of ‘green to be seen’: Green high-status shoppers excessively use (branded) shopping bags'

In deze studie onderzoeken Arianne van der Wal, Femke van Horen en Amir Grinstein het effect van status op het openbaar vertonen van duurzaam gedrag. Uit het onderzoek blijkt dat het voor statusgevoelige consumenten heel belangrijk is om hun duurzame gedrag te kunnen tonen aan andere mensen. Zo zijn de klanten van Marqt meer statusgevoelig dan de klanten van Ekoplaza.

 

Als gevolg daarvan wordt er door de klanten van Marqt veel meer gebruik gemaakt van de plastic tassen met het logo van de duurzame winkel. Ruim 21 procent van de klanten van Marqt koopt een of meerdere plastic tassen bij de kassa, terwijl nog geen 3 procent van de Ekoplaza-klanten dit doen.

Dit onderzoek is onder andere uitgevoerd door Arianne van der Wal. Arianne is werkzaam aan De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en actief binnen het Center for Marketing Leadership (C4ML). Sinds 2013 bundelen de VU en VODW hun krachten in het C4ML. Op die manier brengen we de academische wereld en het bedrijfsleven bij elkaar. Samen voeren we wetenschappelijk onderzoek uit en vertalen dit naar de praktijk.

Het volledige onderzoek lezen?

Deze publicatie is te downloaden op de website van Science Direct. Voor meer informatie over het onderzoek of het C4ML kun je contact met mij opnemen.

Download de publicatie