Sporterstrategie: Deel 3 van een vijfluik over sportermarketing Publicatie op SportknowhowXL

In deel 1 van dit vijfluik heb ik de term sportermarketing geïntroduceerd; inclusief de vier elementen van sportermarketing: sporterinzichten, sporterstrategie, sporterconcepten en sporterexperience. In deel 2 heb ik, aan de hand van de case van de KNHB, meer verteld over het verzamelen van diepgaande sporterinzichten. In dit artikel bespreek ik het tweede onderdeel van sportermarketing: het ontwikkelen van een sporterstrategie. Wat is een sporterstrategie? En hoe heeft de KNLTB dit gedachtengoed toegepast?

Sporterstrategie heeft tot doel (niet-)sporters in beweging te krijgen en te behouden

Of je nu een sportbond, een sportvereniging, een gemeente of een NGO in de sport bent, we hebben allemaal hetzelfde doel: zoveel mogelijk mensen laten genieten van sport. Het zelf beoefenen van sport dan wel. Kijkend genieten van sport doen we in al grote getale. Studio Sport trekt op zondagavond gemiddeld zo’n 3 miljoen kijkers. En zelfs in 2015, zonder echt grote sportevenementen, stonden er meerdere sportuitzendingen in de TV jaar top 10 (SKO 2015). Ook worden de sportevenementen in Nederland goed bezocht door fans. De Giro heeft eerder deze maand een half miljoen bezoekers getrokken. En iedereen kijkt al uit naar het EK atletiek in Amsterdam. Ik wel in ieder geval.

Maar dit is niet wat ik bedoel met sportermarketing. Sportermarketing gaat over mensen zelf in beweging krijgen en houden. Kijkend en consumerend genieten van sport is wel een zeer belangrijke aanjager van sportermarketing! Het kan ons zeker inspireren om zelf in beweging te komen.

Een sporterstrategie is dus een strategie die mensen in beweging brengt én houdt. Een strategie waarin de sporter zowel het startpunt is als het uiteindelijke doel. Ik geloof dat iedere strategie van iedere sport(gerelateerde) organisatie deze sporter centraal zou moeten stellen.

“Een sporterstrategie is een strategie die mensen in beweging brengt én houdt. Een strategie waarin de sporter zowel het startpunt is als het uiteindelijke doel”

‘Wie zijn die ‘sporters’ in jouw strategie?

Maar de sporter centraal stellen, dat doen we toch al? In mijn ogen doen de meeste organisaties dit nog niet of onvoldoende…

#sportermarketing #sporterstrategie

Meer weten over sporterstrategie en de KNLTB case?

In mijn publicatie op SportknowhowXL lees je meer over het begrip sportermarketing, sporterstrategie en hoe de KNLTB dit heeft toegepast in hun  nieuwe beleidsplan. Dit artikel is de derde in een reeks van vijf. Houd SportknowhowXL ook in de gaten voor de rest van de artikelen.

Ga naar SportknowhowXL